Bøger

Fanny Fiske

Ingen af tidens krimiheltinder er sejere eller sjovere end Fanny Fiske, den rå, raffinerede og sexede psykolog i Susanne Stauns romaner … Og så skriver Staun simpelthen røven ud af bukserne. Hun har et internationalt format, som få nordiske krimiforfattere kan matche, og en tone, der er helt hendes egen. 

Marianne Eilenberger, B.T. 

Kønslig omgang (2020) #fiske

Fanny Fiske er tilbage efter 11, og alt er (næsten) ved det gamle: Midt i profileringen af en sadistisk serievoldtægtsmand – eller kvinde? – bliver Fiske stævnet for seksuel udnyttelse af tidligere elever. 

“Susanne Staun skriver hamrende underholdende, men hun skriver ikke kun for underholdningens skyld.”

Berlingske

Før jeg dør (2009) #fiske

Fanny må konstatere, at hun er involveret i drabet på de prostituerede. Ved undersøgelse af ligene finder man effekter tilhørende hende – og Lisa Selander. Mystiske opringninger umiddelbart forud for mordene skærper forbindelsen. Fanny fatter ikke, hvad der foregår, og ville langt hellere bruge tiden på at pleje sine intime internetbekendtskaber. Men så modtager hun et fotografi med posten …

“ Befriende at se at en krimi også kan skrues sammen på den måde.”

Litteratursiden

Mine piger (2008) #fiske

Dr. Fanny Fiske har hidtil slået sine folder i Cornwell-Grafton, men nu kommer hun for første gang på opklaringsarbejde i Danmark. Hendes barndomsveninde Nina modtager mordtrusler og beder om hendes hjælp med støtte fra retsmedicineren Lisa Selander og den offentlige anklager Polly-Jean Harvey. Men de tre veninder kommer for sent – Nina er allerede kvalt. Men dermed er problemerne langt fra løst.

“Ikke et sekund taber Staun tråden eller bliver trættende i denne femikrimi fra helvede. Det ender med at blive en totaloplevelse fra krimiens overdrev, hvor Stauns kulørte sider sejrer stort over de konforme trivialiteter, der ellers har så gode vilkår i kriminallitteraturen.”

Berlingske

Mit smukke lig (2002) #fiske

Dr. Fanny Fiske er adfærdspsykolog og tilknyttet det fælleseuropæiske politi. Hendes speciale er profilering af serieforbrydere og lystmordere. Hendes liv er hendes arbejde, kun afbrudt af jævnlige ansigtsløftninger og forførelse af unge politifolk på de mange kurser, hun holder.

“Susanne Staun har skrevet en underholdende og dybt fængslende roman. Sproget er direkte og yderst bramfrit, men gennemsyret af en befriende humor. Dr. Fanny Fiske er en person, man elsker at hade, men heldigvis viser hun i denne bog et par sårbare skrammer i sin ellers stålglatte overflade. Det er utroligt, hvad hun og Susanne Staun kan få ud af et mordsted, og som læser er man opslugt og underholdt til sidste side.”

-Litteratursiden

Liebe (2000) #fiske

Fanny Fiske involveres i efterforskningen af en række makabre mord i Bayern: Den vidtforgrenede Wechsel-familie decimeres af en morder, der tapper sine ofre for blod og anbringer de udblødte kroppe i fredfyldte, næsten idylliske tableauer.

“Liebe er en snurrig og kapriciøs roman, men den er også prima krimihåndværk. Fortsættelse følger forhåbentlig.

Weekendavisen

Som arvesynden (1999) #fiske

En tiårig pige forsvinder sporløst fra familiens have. Da pigens hoved dukker op i en affaldscontainer, inddrager Cornwell politi Dr. Fanny Fiske, adfærdspsykolog med speciale i profilering af serieforbrydere. Flere børn forsvinder sporløst fra Cornwells pænere kvarterer. Hos politiet stiger desperationen, mens Fanny begynder at tvivle på sine evner: Er hun ved at blive for gammel? Imidlertid begynder sagen efterhånden at ligne noget, Fanny er for ung til at have set før.

“Forrygende, hæsblæsende kriminalroman. Man overgiver sig til Susanne Stauns eventyrlige forestillingsevne, fortælletalent og drilleri.”

Jyllands-Posten

Maria Krause-trilogi

Serien om retsmedicineren Maria Krause er en milepæl i en smal dansk thrillertradition. Staun er bare god. Knusende. 

Dagbladet Information

Helt til grænsen (2013) #krause

Maria Krauses gode ven og kollega, kriminalteknikeren Lille John, begår selvmord. Eller er det en seksuel leg, der er gået galt? Maria Krause tror ikke på nogen af politiets teorier og begynder at undersøge sagen i al hemmelighed.

HELT TIL GRÆNSEN er tredje og sidste roman i trilogien om retsmedicineren Maria Krause.

Hilsen fra Rexville (2011) #krause

I Odenses pæne lægekvarter bliver en toårig pige vansiret for livet, da hun vågner op efter en middagslur badet i afløbsrens.  Retmedicineren Maria Krauses undersøgelser dokumenterer et gerningstidspunkt, som entydigt beviser, at kun moren eller faren kan have mishandlet pigen.  I Danmark kan man ikke dømmes kollektivt, så selvom den efterfølgende byretsdom fastslår, at en af dem har gjort det, bliver begge frikendt. Baseret på en autentisk sag.

Døderummet (2010) #krause

En ung kvinde bliver fundet liggende på ryggen hen over et elhegn ved Gudme Sø på Sydfyn. Hun er tilsyneladende stukket ihjel og tømt for blod et andet sted.

Vicestatsobducent dr. Maria Krause, Odense Retsmedicinsk Institut, bliver sat på sagen. Synet minder hende om liget af en anden ung kvinde som blev fundet ved et slot tæt på Faaborg.

Selvstændige titler

Velkommen til mit mareridt (2015)

“Velkommen til mit mareridt” omhandler den teologistuderende Marias mareridt. Da hun møder den charmerende Timm, er hun solgt, og hun får en datter med ham. Lykken varer dog ikke evigt, for Timm viser sig at være en psykopat, som hun må flygte fra, hvad der viser sig at være nærmest umuligt.

Skadestuen (2005)

Katarina tror, hun har fået et job som engelsklærer på den usbekiske ambassade i Prag. Men allerede i taxaen bedøves hun og ender på et celebert bordel, hvor hun hver dag servicerer i gennemsnit 15 mænd om dagen. Da det omsider lykkes hende at slippe væk, ender hun i en anden form for fængsel lidt længere henne ad gaden. Først da hun udvikler samme egenskaber som sine fangevogtere, bliver der lys for enden af tunnellen.

“Kontrasten mellem Stauns økonomiske og præcise skrivestil og de voldsomme begivenheder får uhyggen til at snige sig ind på læseren, så man sidder rystet tilbage. ”

Ekstra Bladet *****

Martas hjerte (2004)

Simon elsker og beundrer sin søster Marta, der er ganske speciel og i besiddelse af en enorm indfølingsevne for de svage og hjælpeløse. Simon ved lidt mere end resten af familien, for han er Martas fortrolige og hans viden gør langsomt, men sikkert hans følelser overfor søsteren mere og mere splittede, til sidst i en sådan grad, at han ikke længere kan holde sin viden for sig selv. Marta opfatter nemlig sig selv som frelsende engel, der afliver alle, livet er for hårdt ved. Da Marta til sidst også mener, at livet er for hårdt for sin gamle mor, får Simon nok. Hans samvittighed byder ham at stoppe Marta.

saxo.com/dk/martas-hjerte_haeftet_sx78676051(åbner i en ny fane)

“Utilstedeligt neglebidende underholdende.”

Weekendavisen

Langt fra mig (2003)

Kris og Lars’ ægteskab er ved at eksplodere. En dag beslutter Lars sig for at kidnappe børnene og tage hul på et nyt kapitel af sit liv i England – sammen med sin elskerinde, Maria. Men tingene går ikke helt som planlagt.

“En seriøs og fabelagtig velskrevet ægteskabsroman, der får megen dansk prosa til at ligne noget, man klemmer ud af en plastpølse i supermarkedet.” 

Information

Blå hav (2001)

I sygelig jalousi terroriserer Janna Monsors mand hende i årevis. Da hun opdager, at han også terroriserer deres to piger, beslutter hun sig for at myrde ham. Efter mordet og den efterfølgende frifindelse kan det kun gå fremad. Tror hun.

“Psykologisk thriller af høj karat.”

Jyllands-Posten

Indstillet til Radioens Romanpris. Solgt til Norge, Frankrig og Holland.

Gratis frokost (1999)

De lettere absurde begivenheder i Melede udvikler sig, da den ækle nabo Henning under mordforsøg på Molly Gewissenheit får et rødbedeglasskår i hjernen.

“En fornøjelse af de sjældne, et vellykket litterært totalteater. Æd den!”

Fyens Stiftstidende

Sådan lyder en salonriffel (1998)

En absurd nabostrid om ejerforholdet til en lille bro truer venskabet mellem tre kvinder i en lille landsby. Det er en verden og et tema med Weldon’ske og Panduro’ske træk, fortalt i en tidstypisk hurtig og rap stil, som kan minde om Isabella Smith: En flirt mellem venner (1997).

“Susanne Staun skriver med en sproglig opfindsomhed og finurlighed, som man kun kan beundre … ”

Alt for Damerne

Fagbøger

Mediernes møgkællinger (2017)

Ifølge Susanne Staun har medierne – bevidst eller ubevidst – i årevis misinformeret den offentlighed, de er sat i verden for at informere – fordi de kan, fordi de ikke kan lade være. De elsker en god historie, hellere god end sand. I Mediernes møgkællinger viser Susanne Staun, hvordan medievirkeligheden skabes med alle propagandaens virkemidler, så det ligner et karaktermord på et helt køn.

Omtale i Dagbladet Information: Susanne Staun er kvinden uden pleasergen

Bogen blev indstillet til Cavlingprisen. Susanne Staun fik i 2016 Mathildeprisen for bogen og Mareridtsbloggen og tillige Gretelise Holms feministpris.

Kort & Cool (2016)

Kort & cool er den selvfede opfølger til bestsellerguiden Fuck, en lækker røv!, som hjalp de sprogforvirrede videre til et bedre liv med sprog.

Kom ind, og få en peptalk, en røvfuld og klar besked! Få korsetteret dit sprog, og lær hvilke ord, du med fordel kan erklære livslang krig.

Fuck, en lækker røv! (2015)

Hvis du har fået sproget galt i halsen, har du svært ved at finde rundt i en sætning og roder rundt i kommaerne, kan du med fordel række ud efter livlinen Fuck, en lækker røv.

Alt det du ikke lærte i folkeskolen, det kan du lære her. Fuck, en lækker røv er en sjov, brugbar og utroligt hjælpende hånd til dig, der gerne vil blive en lækker sprogbruger.

Oversættelser

Komplet fortegnelse findes på bibliografi.dk

 • Allen, Woody, Apropos ingenting, Gyldendal, 2020
 • Shafak, Elif, Evas tre døtre, Underskoven, 2019
 • Moran, Caitlin, Sådan opfinder man en pige, Gyldendal, 2015
 • Moran, Caitlin, Kunsten at være kvinde, Gyldendal, 2014
 • Adichie, Chimamanda Ngozi, Americanah, Gyldendal, 2014
 • Adichie, Chimamanda Ngozi, Det du har om halsen, Gyldendal, 2009
 • Adichie, Chimamanda Ngozi: En halv gul sol, Gyldendal, 2007
 • Bokris, Victor, Keith Richards, Gyldendal, 2009
 • Oates, Joyce Carol, Graverens datter, TV2-forlag, 2008
 • French, Tania, Skoven, Gyldendal, 2008
 • Welsh, Louise, Revolvertricket, Borgen, 2007
 • Welsh, Louise, Tamburlaine skal dø, Borgen, 2006
 • Welsh, Louise, Det skjulte rum, Borgen, 2004
 • Weisberger, Lauren, Alle var der, Borgen, 2007
 • Meyer, Deon, Jægerens hjerte, Borgen, 2007
 • Smith, Ali, En fremmed banker på, Gyldendal, 2006
 • Bourdain, Anthony Jagten på det perfekte måltid, Gyldendal, 2003
 • Bourdain, Anthony, En køkkenchefs bekendelser, 2002